Barac&Pervan auctions, Date: 06/04/2020 03:53
You are not logged in. Login

Augustin Hirschvogel: Zemljovid Slavonije, Hrvatske, Kranjske, Istre i Bosne / Schlavoniae, Croatiae, Carniae, Histriae, Bosniae finitimarumque regionum nova descript. Antwerpen 1595.

Description: Augustin Hirschvogel: Zemljovid Slavonije, Hrvatske, Kranjske, Istre i Bosne / Schlavoniae, Croatiae, Carniae, Histriae, Bosniae finitimarumque regionum nova descript. Antwerpen 1595. Ova karta Augustina Hirschvogela objavljena je u Ortelievom "Theatrumu". Od hrvatskih zemalja na karti je prikazana srednjovjekovna Slavonija i Hrvatska. Izvornik kojim se služio Hirschvogel u prikazivanju ovog područja bila je Lazarusova karta Ugarske iz 1528. godine. Njihova sličnost osobito je izražena u predočavanju hidrografske mreže. U Slavoniji su označene veće šume. Reljef s kamenitim vrhovima Velebita prikazan je vrlo slikovito. Da je prostor Bosne, tada već uvelike pod Osmanskom vlašću, za Hirschvogela bio "terra incognita" potvrðuje i činjenica što je u čitavoj Bosni označio tek nekoliko toponima, ostavivši je da prazninom odskače od ostalih dijelova karte. Naslov karte nalazi se uz donji rub karte u drugoj pravokutnoj kartuši. U donjem lijevom uglu nalazi se grafičko mjerilo izraženo u miljama (Scala Milliariam). 55x42 cm
  • Augustin Hirschvogel: Zemljovid Slavonije, Hrvatske, Kranjske, Istre i Bosne / Schlavoniae, Croatiae, Carniae, Histriae, Bosniae finitimarumque regionum nova descript. Antwerpen 1595.
  • Auction: Aukcija br. 50 - Knjige, zemljovidi, plakati
  • Catalog No: 603
  • Category: Maps, Views, Graphics